Projekt Erasmus+ (Dunaj)

Moja dunajska izkušnja

Izpolnila se mi je velika poklicna želja, videti in doživeti, kako poteka delo v vrtcih v tujini. Z obiskom vrtca na Dunaju sem pridobila sem nova znanja in videla primerjavo z delom va vrtcih v Sloveniji. Ugotovila sem, da je naš Kurikulum bogatejši od dejavnosti, ki sem jih spremljala v gostujočem vrtcu.

Vrtec je delno zaseben in delno sofinnanciran s strani države. Nahaja se v bloku, v dokaj novem delu mesta. Notranja prostorska urejenost je na najvišjem nivoju. Osebje vrtca je prijazno. Zaposlene so samo vzgojiteljice-pedagoginje s 5-letno šolo in pomočnice – naše bivše varuhinje. V vrtcu je 6 skupin, 2 jaslični – enoletniki, ter 4 skupine Familien grupe, katero obiskujejo otroci  stari 2 – 6  let. Otroci v teh skupinah ostanejo do šole. Igrišče je majhno in primerno samo za 2 skupin.

Dnevna rutina poteka enako kot pri nas. Dejavnosti se izvajajo frontalno in ne vsak dan. Nekaj malega še počnejo med počitkom, predvsem v likovnem kotičku. Največ je igranja po kotičkih po želji otrok. Tudi gibanje na prostem je redkost.

Imajo tri obroke, ki jig pripravijo pomočnice, nato pa tudi vse počistijo in umijejo. Kosila so pripravljena vnaprej in jih samo pogrejejo.

Juhe so iz koncentratov, zelo redko imajo na jedilniku solato in sadje. Otroci pijejo samo vodo.

Starše se obvešča klasično po oglasnih deskah. Strošek na otroka je 200 evrov in ga plačajo vsi enako.

V oddelku sem opravljala vsa dela, kot v matičnem vrtcu. Moje znanje jezika je bilo zadovoljivo.

Izkušnja je bila krasna, sem pa srečna zase in naše otroke, da živimo v Sloveniji.

Lilijana Hriberšek,  pomočnica vzgojiteljice vrtec Jožica Flander Maribor

DOSTOPNOST
Scroll to Top