Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV – ENOTA ŽVRGOLIŠČE

Poročilo enote ŽVRGOLIŠČE

Naslov podprojekta SLOVENSKA POTICA

 Namen projekta

Ob spodbudi Turistične zveze Slovenije, da se v projektu, Moj kraj, moj chef, osredotočimo na tipično jed ali pijačo določenega kraja smo se v Vrtcu Jožice Flander, v Enoti Žvrgolišče odločili za izbiro tipične slovenske slaščice – slovensko potico, ki že stoletja krasi praznične mize Slovencev.

Priprave na projekt je močno zaznamoval novi koronavirus. Tudi v lokalnem okolju je bilo onemogočeno iskanje znanega chefa, kuharskega mojstra in izkazalo se je, da je bila izbira slovenske potice več kot odlična. Ko smo, tik pred izvajanjem projekta v našem vrtcu,  izvedeli veselo novico o vpisu imena slovenska potica v evropski register zajamčenih tradicionalnih posebnosti smo vedeli, da smo se odločili prav.

Ker je slovenska potica  slovenska posebnost ter znamenitost, skoraj nacionalni simbol smo moj/naš kraj opredelili širše, na celotno Slovenijo. Slovensko posebnost, ki že stoletja krasi naše praznične mize pa odlično povezali s praznovanjem 30. rojstnega dne samostojne Slovenije.

Tako smo v projektu spoznavali domovino, njene posebnosti in ji s peko tradicionalne slaščice hkrati izkazali čast.

Minister Jože Podgoršek je zapisal: Potica je zagotovo jed, ki najbolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev. Po njegovem mnenju je njena zaščita v EU dodatna potrditev in spodbuda za vero v izvrstne slovenske tradicionalne jedi in v to, da bi znali Slovenci to tudi izkoristiti.

Vzgojiteljice Vrtca Jožice Flander, Enota Žvrgolišče sporočamo:

Otroci in vzgojiteljice v našem vrtcu poznamo vse sestavine, ki so potrebne za peko slovenske potice, poznamo recept, poznamo postopek, na kar smo izredno ponosni in  ob 30. obletnici samostojne Republike Slovenije svečano obljubljamo, da bo slovenska potica za praznike vedno na naši praznično pogrnjeni mizi.

Evropska komisija je slovensko potico uradno zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, ki že stoletja krasi praznične mize Slovencev. Zaščitena slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, tradicionalnem pekaču za peko slovenske potice.

Tudi v naši enoti smo se strokovne delavke odločile da otrokom predstavimo slovensko potico. Skozi različne  dejavnosti smo otrokom predstavile slovensko potico. Z otroki smo izpeljale kolo  radovednosti kjer smo označili kaj že vemo o dani temi in kaj bi se radi naučili novega. Otroci so prihajali z različnimi idejami. Od tega da bi radi slišali kakšno zgodbo o potici, se naučili pesem, ples, nekaj zanimivih dejavnosti pa smo načrtovale tudi strokovne delavke.

Cilji projekta

 -ob poslušanju in pripovedovanju pravljic ter drugih literarnih del razvija zmožnost domišljijske rabe jezika

-doživljanje, spoznavanje in uživanje v umetnosti

-spodbujanje doživljanja, izražanja in veselja do lepote

-možnost seznanjanja z različnimi tradicijami

-jezik kot objekt igre

-otrok spoznava slovensko tradicionalno posebnost-slovensko potico

Opis izvedbe projekta (opišite vsebine, ki ste jih izvajali z otroki in sodelujočimi, naštejte aktivnosti)

1. Starostno obdobje:

-seznanitev z otroško ljudsko pesmijo: Mi se imamo radi, igranje na male ritmične instrumente – ropotulje, ki so si jih predhodno izdelali ob pomoči vzgojiteljice

-ljudske pesmi iz CD prevajalnika

-rajanje v krogu  ob ljudski rajalni igri: Mi se imamo radi

-ljudske izštevanke, bibarije…Deset prstkov imam, Biba leze, Miška kaško kuhala,

-sodelovanje pri ogledu otroških slikanic in kartonk o zdravi prehrani, prepoznavanje, poimenovanje, prenašanje hrane s krožniki

-igra v kotičku dom – kuhinja

-prepoznavanje in poimenovanje  potice na barvnih fotografijah

-igra z naravnimi materiali, slanim testom (gnetenje, valjanje..)

-igra v peskovniku in izdelava potičk s peska

-sodelovanje pri slavnostni pogostitvi s pravo tradicionalno potico

-sodelovanje pri starih ljudskih igrah: skrivalnica

2. Starostno obdobje

-otrok prisluhne pravljici Medvedek peče slovensko potico

-pogovor kaj otroci že vejo o slovenski potici in kaj bi se radi naučili in izvedeli

-vodena vizualizacija: sprostitvena masaža hrbta-gnetenje testa

-peka slovenske potice (rokovanje s testom, opazovanje vzgojiteljice pri sami izvedbi, pomoč vzgojiteljici)

-igra z orehi, lomljenje orehov, mletje orehov

-učenje ljudskih plesov: Mat potico pečejo, Zajček bi se ženil rad, Ob bistrem potočku je mlin

-učenje pesmice Mlinček, Miška vzela je s poličke

-slano testo: gnetenje, svalkanje, zvijanje

-razstava slovenske potice

VSAKA ENOTA IZPOLNI SVOJE POROČILO

Kaj so pridobili otroci s sodelovanjem v projektu (spoznali pripravo jedi, okusili nove vrtnine, naučili nove pesmice…)

Otroci so s sodelovanjem v projektu spoznali, se naučili, videli marsikaj zanimivega in novega. Videli so sam postopek peke potice, naučili so se nove pesmice, plese in poskusili slovensko potico, ki je imela orehov nadev.

Vtisi in izjave otrok ter drugih sodelujočih

Otrokom smo s projektom obogatili in popestrili vsakdanjik v vrtcu.  V projektu so sodelovali otroci od najmlajših do najstarejših vrtčevskih skupin. Strokovne delavke so se potrudile in  otrokom na primeren in razumljiv, ter zanimiv način poskušale približati dejavnosti, ki so se navezovale na vsebino projekta : Slovenska potica. S tem smo obudili skoraj pozabljene običaje od ljudskih plesov, rajalnih in drugih  iger,  vse do priprave in izdelave potice. Vse navedene  skupine so  sodelovale in ob tem so nastajale zanimive in izvirne zamisli, ki smo jih prenesli v dejavnosti.

Zelo se nam je vtisnilo v spomin, ko je po vrtcu zadišalo po pravi potici in se je vonj razlegal iz kuhinje  po vsem vrtcu. Otroci  in odrasli zaposleni so komentirali prijetne vonjave potice in ob okušanju le te , so otroci ugotavljali, kako je okusna.

Potica je ta dan poskrbela, da je vrtec zaživel, kot ena velika družina, saj smo vsi govorili o isti temi-  SLOVENSKI POTICI. 

S kom ste sodelovali in na kakšen način (društva, posamezniki, podjetja, mediji, vrtci …)

Zaradi epidemije letos nismo sodelovali z nobenim društvom. Smo pa bili povezani z našimi kuharji, ki so nam priskrbeli vse potrebne sestavine in potico dali tudi peč.

Poročilo bomo naložile na našo spletno stran vrtca.

Zakjučne misli 

Prav je, da se tradicija posameznega naroda ohranja in jo predstavimo najmlajšim otrokom. S tem poskrbimo, da ponovno obudimo skoraj pozabljene običaje , navade naših dedkov in babic, ki so živeli v drugačnih časih, kot živimo mi. Imeli so več časa za družabnost in povezanost med seboj, kar pa v sedanjih časih izgublja svoj pomen in veljavo.

Opis poteka zaključne prireditve/javne predstavitve projekta

Za zaključno prireditev in konec projekta bomo strokovne delavke pripravile razstavo v avli vrtca. Nekaj skupin pa si je že razstavo naredilo tudi v svojih garderobah.

DOSTOPNOST
Scroll to Top