ŽIVETI S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI

V okviru Eko šole smo se v oddelku Čebelic, enote Žvrgolišče lotili projekta živeti s podnebnimi spremembami. Da bi dosegli cilj, ki smo si ga zadali smo morali aktivnosti načrtovati skozi celotno šolsko leto, saj smo le v tem primeru imeli res dober pregled nad samim delom.

Aktivnosti, ki so v projektu prevladovale so bile:

  • Pogovor o vremenu ( kaj vedo, kaj jih zanima).
  • Priprava mesečnega koledarja za zapis vremena (dnevno).
  • Predstavitev vremenskih pojavov (oblak, nevihta, toča, plima, oseka, suša, vetrolom).
  • Likovno ustvarjanje.
  • Eksperimentiranje.

Največji interes je bilo zaznati na področju vremenskih pojavov, menim da zato, saj je bilo to področje za njih dokaj neraziskano. Skupaj smo iskali informacije, raziskovali, si ogledovali oblake in predvidevali zakaj so videti tako, zakaj so različne barve in kaj lahko pričakujemo. Otroci so najraje iskali podobe v oblakih in svoje izkušnje delili s prijatelji. Vse to smo prenesli tudi v likovno izražanje in v sklopu Eko tedna svoje izdelke razstavili v avli enote.

Skozi celoten projekt so se otroci marsikaj naučili. Spoznali so, da se je potrebno spoštljivo vest do narave in okolja. Še vedno naprej opazujemo vreme, se pogovarjamo o njem, otroci radi pripovedujejo različne dogodivščine, ki so jih doživeli v kakšnem posebnem trenutku. Prav tako smo spoznali, da moramo pravilno ravnat v vsakem vremenu in predvsem da moramo biti odgovorni tudi zase.

Zapisala: Jasna Tominc, diplomirana vzgojiteljica

DOSTOPNOST
Scroll to Top